Home Winkelen in Almere Architectuur in Almere Stadsdelen Almere Wonen in Almere Kijk op Almere
 ALMEREAANGENAAM
Ruimte voor groen..

Niet op kilometers afstand van de woning, maar juist  in de stad. Niet op één plek, maar op minuten van de voordeur.  Groen & blauw, met of zonder afrastering, maar altijd toegankelijk. Indrukwekkend zijn de afmetingen van deze groene longen. De top tien grootste natuurgebieden in en om de stadskernen zijn per stuk gemiddeld 396 ha ofwel 4 km2!  De Oostvaardersplassen, die de oostzijde van Almere begrenst, is met een omvang van 5800 ha niet in de cijfers opgenomen, aangezien het grondgebied is van buurgemeente Lelystad.  Groen op kleinere schaal is er in ruime mate in parken, langs grachten, of tussen de buurten. Veel ruimte op 20 minuten van het centrum van wereldstad Amsterdam. Elders ter wereld  tellen steden met een zelfde oppervlak , miljoenen inwoners. In Almere deelt de inwoner de ruimte met de natuur. Niet alleen vossen, reeën, en herten, maar ook  ijsvogel, zeearend, bever, grote karekiet en nachtegaal hebben er hun plek.  In Almere is voldoende ruimte voor mens en dier.  

NATUUR
Natuur in Almere
 HOME

Kromslootpark versus Oostvaardersplassen.

Direct over de Hollandse brug vanaf Muiderberg ligt ten zuiden van spoor/A6 het Kromslootpark. Ingeklemd tussen de dijk van het Gooimeer, de A6 en Almere Haven . Dagelijks rijden er vele duizenden aan voorbij, zowel met de auto als met de trein. Er zijn  er maar weinigen die het ooit gewaagd hebben dit gebied te inspecteren. Dat is eigenlijk erg vreemd. 20 kilometer verderop,
daar waar Almere Buiten ophoud beginnen de Oostvaardersplassen. Een fantastisch natuurgebied met afmeting van 5800 ha.
De film de Nieuwe wildernis die met succes in de bioscopen draait, laat zien wat er zich allemaal in dit gebied afspeelt, zonder verstoring door de mens. Vanaf de Oostvaardersdijk of een van de uitkijkpunten in Lelystad en Almere heb je met een kijker de kans om vossen in actie te zien, of de zeearend te spotten. De film  brengt het natuur spektakel mooi in beeld.  Mooi, maar wat heb je eraan wanneer je er bent?. Je kan het bekijken maar niet beleven. Je mag er aan ruiken, maar de geur niet opsnuiven. Wat de toeschouwer op afstand ziet is niet erg spannend als het de begroeiing aangaat. Het vele grootwild is prachtig om te zien, maar de ervaring ermee oog in oog te komen staan, zal niet gebeuren. Hoe anders is het in het Kromslootpark!, 149 ha natuur-park, direct grenzend aan het Beginbos en VroegeVogelbos met samen ook nog eens 134 ha. Rond 1980 kwam het Kromslootpark in haar huidige struktuur gereed.  Liefst 92 ha moeras, 15 ha water, 35 ha meest vochtig bos aan elkaar geregen door weidevelden, en droge dijken.  Prachtige solitair staande bomen, en  slingerende rietkragen. Door de vele milieus van nat naar droog, van bos naar moeras en weiland, is het Kromslootpark ongelooflijk gevarieerd in flora en fauna en  doet , op de zeearend na, niet onder voor de Oostvaardersplassen. Het Kromslootpark is echter vrij toegankelijk. Gratis, en overal waar de natuur je toelaat. Er zijn hier en daar wat afrasteringen, maar dat is wat veiliger voor de fietsers. Her en der zijn er eenvoudig te openen toegangshekken. Honden zijn niet toegestaan. Wandelen met een buggie o.i.d. is niet aan te raden, door de soms ietwat zompige ondergrond. Er is een fietspad door het gehele gebied, maar wandelen is veruit te prefereren. Spannend ook. Soms is het opletten waar je je voet zet, en een andere keer sta je plots oog in oog met een kudde schapen. In het weiland zijn de runderen, waar je beter een tikkie uit de buurt kunt blijven. Genoodzaakt door de onbeheersbaar geworden grote aantallen Reuze Bereklauw is natuurbeheer op zoek naar een milieuvriendelijke verwijdertruc. De bladeren van deze tot 4 meter hoge plant zijn voor de mens giftig en kunnen heftige irritaties veroorzaken. Na jaren redelijk succesvol schapen als verdelgers in te zetten is er nu het wol-varken. Voordeel is dat deze zwijnachtigen in de grond wroeten en zich te goed doen aan de wortels van de Bereklauw, welke zeer eiwitrijk zijn.
De foto carrousel geeft een beeld van een  2.5 urige wandeling door het park. Horeca is er in het park niet te vinden. Voor een aangenaam verpozen is het  Eksternest de meest aangewezen lokatie. Aan de oostzijde loopt het Kromslootpark over in het Beginbos en even later het Vroegevogelbos. Aan het doorgaande fietspad naar Almere Stad is het Eksternest te vinden .
Letterlijk een plek om te onthaasten. Naast het terras is er ook een speelplaats voor de  kleintjes en een avonturenpad.
Het Kromslootpark is uitstekend bereikbaar met de trein. !5 minuten lopen vanaf  station Almere Poort.

Geniet van de Oostvaardersplassen, beleef het in het Kromslootpark!